Iniciatives solidàries i respectuoses amb el medi ambient de Barcelona + Sostenible per la diada de Sant Jordi
Les organitzacions de Xarxa B+S impulsen iniciatives solidàries i respectuoses amb el medi ambient per la diada de Sant Jordi. A més, amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona, l’SDEA ha fet un recull de llibres sobre aquesta temàtica.
A continuació us compartim algunes de les activitats i projectes de les organitzacions de la Xarxa B+S, que volen impulsar la celebració d’un Sant Jordi més sostenible i solidari:
Te llevo al huerto por Sant Jordi, de Huertos in the sky
Aquest taller d’horts urbans servirà per aprendre els trucs inicials per a començar a treballar en un hort urbà. A més, en ser la celebració de Sant Jordi, hi haurà una sorpresa per a les persones assistents.
dissabte 24 d’abril, de les 11 a les 13 h
> Més informació i inscripcions
Bridepalla modifica la tradicional llegenda de Sant Jordi
Des d’aquesta organització s’ha fet un gir de 180 graus a la llegenda de Sant Jordi: el drac no és pas un monstre… O, si més no, no és el monstre tal com l’imaginem la majoria. El drac de Bridepalla és el canvi climàtic. Descobriu els productes d’allò més sostenibles i enginyosos que han preparat des de Bridepalla.
Regals de Sant Jordi al Mercat Social
Una rosa de galeta i xocolata, neules de Sant Jordi o roses elaborades artesanalment amb feltre i materials reciclats són algunes de les propostes que podreu trobar al Mercat Social.
Femarec
L’enginy de les organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible sembla no tenir fi: des de Femarec han elaborat algunes propostes com una rosa blanca en què la tija és un bolígraf de cartró reciclat i la part superior és una bossa per comprar fruita i verdura.
> Doneu un cop d’ull a aquesta i la resta de propostes
Una rosa per una causa, Fundació IRES
Des d’aquesta fundació han dissenyat una postal digital amb un poema i una il·lustració molt especial feta pels infants dels serveis d'IRES. Tots els beneficis aniran destinats a construir un nou futur per moltes famílies en situació de vulnerabilitat que han vist agreujada la seva situació arran de la pandèmia.
#RosesQueDibuixenSomriures, de Sant Joan de Déu
Un sabó de roses elaborat de forma artesanal amb una dedicatòria personalitzada, il·lustracions solidàries, punts de llibre amb llavors i la polsera “M’agrada cuidar” són algunes de les propostes de Sant Joan de Déu Solidaritat.
Sant Jordi 2021: Naturalitzem la lectura, de Likenwood
Aquest Sant Jordi, des de Likenwood us proposen un paquet amb 3 punts de llibre de fusta de bedoll, un ajudant de lectura birostris i una bossa de llavors de rosa silvestre.
Sant Jordi al Raval 2021, Fundació tot Raval
El 23 d’abril, més de 60 organitzacions oferiran una trentena d'activitats, entre les quals hi haurà, en format online i presencial, contacontes, tallers, lectures de poemes, presentacions de llibres, xerrades, teatre d'ombres, mostres de cultura popular i molt més!
Tres erres i una rosa!, de l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol
El 23 d’abril publicaran un vídeo a les xarxes socials amb indicacions sobre com fer roses a partir de caixes de fruita i taps de plàstic.
> Trobareu el vídeo al canal de YouTube
Roses solidàries per Sant Jordi, del Banc dels Aliments
Des de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona us animen a celebrar un Sant Jordi més solidari. Us proposen regalar una rosa virtual i, d'aquesta manera, col·laborar amb el Banc dels Aliments.
> Més informació
A més, tenint en compte que Sant Jordi és el dia internacional del llibre, des del Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) han preparat un recull de publicacions. En el marc de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona, han optat per centrar-lo en aquesta temàtica. Consulteu els recursos que es proposen!
Llibres per tots els públics (disponibles al Servei de Documentació d'Educació Ambiental)
¿Qué comen las que mal comen?
Zambra-Baladre, 2020
Des dels col·lectius subversius que viuen a les perifèries s’impulsa una nova construcció d’alternatives anticapitalistes que busquen com a objectiu final la sobirania alimentària.
Los tomates de verdad son feos: un libro sobre el despilfarro de comida desde la voz de la razón, la ilusión y el corazón.
Bruscas Bellido, Manuel (autor); Alejandra Zúñiga Cárdenas (il·lustradora)
Virus, 2017
Llibre il·lustrat que parla del problema que representa el malbaratament alimentari a escala global. Dividit en tres parts, a “la razón” es parla dels motius principals del malbaratament, a “la ilusión” es plantegen propostes per eliminar-lo, i a “el corazón” es tracen les emocions.
Cocina zero waste: comprar, conservar y cocinar sin residuos.
Simon, Sebastian. Madrid: Oberon, 2020
Llibre que parla del moviment residu zero aplicat no només al consum responsable dels aliments, sinó també de tots els processos que tenen lloc abans, durant i després de cuinar.
Llibres per infants i joves (també disponibles al Servei de Documentació d'Educació Ambiental)
Què mengem?
Serrano, Lucia. Barcelona: Barcanova, 2020.
Aquest llibre forma part de la col·lecció Missió planeta -adreçada a un públic infantil- que tracta els diferents objectius de l’Agenda 2030. Els ODS que es tracten a “Què mengem?” són “fam zero” i “consum i producció responsables”. A través de diferents il·lustracions, s’hi van explicant diferents problemàtiques relacionades amb la nutrició, la producció d’aliments, etc. A més, explica algunes accions que es poden dur a terme individualment per començar el canvi d’hàbits alimentaris.
¿Se acabarán las fresas si desaparecen las abejas?
Hwang, Kim (autor); Choe Hyun Jung (il·lustració)
Zaragoza: Acribia, 2019
Llibre didàctic il·lustrat sobre la importància dels insectes dins l’ecosistema i quin impacte tindria específicament la desaparició de les abelles, tal com va passar al 2006 a diverses parts del món. Dirigit a infants i joves de primària i secundària.
Residuo cero: 365 consejos para reducir, reutilizar y reciclar
Rhoads, Erin
Cincotintas, 2021
Guia que ensenya com aplicar accions en el nostre dia a dia de forma engrescadora, amb la finalitat d’evitar generar residus per tal de tenir cura del planeta. Inclou una part sobre l’alimentació.
El menjar no es llença: El relat de les criatures sobre l’aprofitament alimentari
Pol·len edicions, 2020
Aquest llibre és un recull de contes resultants de la 5a edició del Premi #elmenjarnoesllença, que implica tant a infants i joves, com escoles, professorat i famílies. Tots els contes tracten el malbaratament alimentari i les conseqüències que té en el context actual d’emergència climàtica.
¿Somos lo que comemos?: Descubre qué hay en tu plató y por qué
Dorling Kindersley, 2015
Aquest llibre aprofundeix sobre tot allò que té relació amb el menjar que cada dia ens trobem al plat. Des dels aliments que necessitem i en quina quantitat fins a quins nutrients i energia ens aporta cada aliment i per què.
Últimes
01 d’octubre 2024
Barcelona Energia evita 5,5 tones de CO₂ en el subministrament a les Festes de la Mercè
27 de setembre 2024
La Planta de Valorització Energètica de TERSA es consolida com a instal·lació referent al sector i rep 10 delegacions internacionals