La Planta de Valorització Energètica de TERSA es consolida com a instal·lació referent al sector i rep 10 delegacions internacionals
TERSA ha rebut només en aquest primer semestre de l’any la visita de 10 delegacions internacionals interessades en conèixer el funcionament i model de gestió de la Planta de Valorització Energètica (PVE).
“La planta de Sant Adrià de Besòs, dotada de l’última tecnologia disponible en el mercat, és un referent en la valorització de residus tan a nivell nacional com internacional. És per aquest motiu que aquest primer semestre de l’any hem rebut la visita de més de 120 professionals d’empreses, organitzacions i administracions del sector de la gestió de residus per conèixer de primera mà el funcionament de la instal·lació”, explica Gemma Gargallo, Directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Grup TERSA.
Així doncs, durant el primer semestre de l’any, professionals tant del sector públic com del sector privat de Corea, Costa Rica, Canadà, l’Argentina, Tailàndia i el Japó han visitat la Planta de Valorització Energètica atrets pel seu funcionament capdavanter. Per exemple, s’hi van interessar personal expert del Korea Institute Management, professionals de la Unión Nacional de Gobiernos Locales de Costa Rica, personal directiu del Instituto Nacional de Tecnología Industrial de Argentina o membres de la institució educativa tailandesa de KMIT.
Una planta de referència amb una ferma aposta per la innovació i unes instal·lacions obertes al circuit pedagògic
Entre els aspectes més reconeguts per les delegacions de visitants, s’hi troba el sistema catalític d’última generació. Amb aquesta tecnologia, que va entrar en funcionament l’abril del passat 2021 amb una inversió total de 18 milions d’euros, s’ha aconseguit reduir les emissions de NOx de la Planta de Valorització Energètica (PVE) fins a un 50 %, registrant valors d’emissions molt per sota dels límits legals establerts.
La instal·lació també es caracteritza per ser l’única planta d’Espanya que proveeix energia tèrmica, en format vapor, a la xarxa urbana de calor i fred, o district heating, que, gràcies a 25 quilòmetres de tubs subterranis, permet la distribució de calefacció, climatització i aigua calenta sanitària a més de 180 edificis de les zones del Fòrum i 22@ de Barcelona, entre els que hi ha hotels, centres docents, habitatges i equipaments com l’Hospital del Mar. Aquesta xarxa urbana de climatització, gestionada per Districlima, posiciona la Ciutat Comtal com un exemple d’Smart City i és un referent internacional en la gestió eficient i intel·ligent de l’energia. Un model que, a més, redueix la petjada de carboni, evitant l’emissió de més de 32.500 tones de CO2 a l’atmosfera, que equivaldrien a retirar cada dia 47.000 vehicles de la circulació. TERSA és la principal subministradora d’energia a aquesta xarxa i, durant el 2023, va proporcionar 125.239 tones de vapor gràcies als residus valoritzats a la instal·lació.
El model de gestió de la planta de Sant Adrià i les innovacions tecnològiques aplicades en la seva l’activitat han cridat l’atenció d’experts del sector perquè situen la gestió dels residus urbans com una opció important a tenir en compte en el marc de l’economia circular i la generació d’energia sostenible. De fet, la valorització energètica és una de les grans àrees d’actuació del Grup TERSA, i, gràcies a aquesta activitat, es redueix de forma considerable el volum de residus i s’aprofita el seu poder calorífic per a generar energia, reduint-ne així, el seu impacte ambiental. La Planta de Valorització Energètica de Sant Adrià de Besòs va valoritzar, durant el 2023, un total de 342.827 tones de residus, un 8% més respecte al 2022. El rendiment energètic de la planta es va mantenir en la línia de l’any passat, amb 579 kWh per tona valoritzada, sumant un total de 198.437 MW h, la majoria de la qual es va destinar a la venda a la xarxa elèctrica.
L’aplicació i instal·lació de les millors tècniques disponibles és una mostra de l’aposta per la innovació i la millora contínua del Grup TERSA. Tal i com puntualitza Gemma Gargallo, “el nostre compromís en la innovació és ferm ja que, amb totes les aplicacions tècniques i tecnològiques, no només s’augmenta l’eficiència energètica de la planta, sinó que també es redueix l’impacte mediambiental i es continuen aportant solucions al repte que suposa actualment la gestió dels residus”. Les visites a la planta continuaran durant el segon semestre del 2024, amb trobades amb professionals provinents d’Austràlia, la Xina i el Japó que seguiran propiciant i fomentant l’intercanvi de coneixements amb d’altres professionals i agents del sector.
De fet, Grup TERSA treballa per mantenir un diàleg constant i de confiança amb la ciutadania, altres professionals del sector i diferents grups d’interès. Les instal·lacions gestionades per l’empresa pública formen part del circuit pedagògic de dos programes educatius; el Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat “Compartim un futur”, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i el programa educatiu “Com funciona Barcelona?”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquest propòsit, durant el primer semestre del 2024, la Planta Integral de Valorització de Residus i la PVE de Sant Adrià de Besòs van rebre 544 visitants, el Centre de Tractament de Residus Municipals de Gavà-Viladecans, 1.331, i les diferents deixalleries gestionades per SIRESA, van rebre la visita d’una vuitantena de persones interessades en saber-ne el seu funcionament.
D’aquesta manera, Grup TERSA, com a empresa pública, reafirma la seva vocació de servei a la ciutadania i manté el seu compromís de transparència amb l’objectiu de seguir treballant per un futur més sostenible, consolidant-se com una empresa referent i experta en els àmbits en els quals opera.
Últimes
12 de desembre 2024
Tres nous ajuntaments metropolitans s'incorporen a l'accionariat de Grup TERSA per accedir al subministrament de Barcelona Energia i altres serveis energètics
25 de novembre 2024
Signem el nou Compromís Ciutadà per a una Barcelona + Sostenible 2024-2034