Actualitat

LA VALORITZACIÓ ENERGÈTICA DE LA FRACCIÓ NO RECICLABLE DELS RESIDUS, UNA OPORTUNITAT PER A L'OCUPACIÓ VERDA A ESPANYA.

En aquest sentit, cal assenyalar que el sector dels residus s'està revelant com un dels més dinàmics i amb gran projecció en un marc d'economia verda, concentrant el 27% del total dels llocs associats a la mateixa.

• Els ambiciosos i imminents objectius europeus a nivell de reciclat i abocament exigiran, d'acord amb el model de desenvolupament de l'economia circular, una major presència de la valorització energètica al nostre país com a única alternativa possible a l'abocador, garantint una major recuperació de residus i, per descomptat, un major nivell d'ocupació.

La valorització energètica de la fracció no reciclable dels residus constitueix una gran oportunitat per a l'ocupació verda a Espanya. Així es contempla en l'estudi sobre els impactes socioeconòmics i ambientals d'aquest sistema a Espanya i Andorra, elaborat al seu moment per G-Advisory, del Grup Garrigues.

En l'àmbit de l'economia verda, cal recordar que el sector dels residus, incloent les activitats de recollida i tractament, s'està revelant com un dels més dinàmics i amb major capacitat per a la creació d'ocupació, estimant que concentra fins al 27% del total dels llocs de treball verds potencials.

Dins d'aquest sector, aproximadament el 57% dels ocupats es dediquen a la recollida de residus, mentre que les activitats de tractament i eliminació aglutinen al 27 i al 16% respectivament.

A més de tot això, cal assenyalar que la valorització energètica genera anualment ingressos per valor de 273 milions d'euros i un valor afegit brut de 90 milions.

 CAP A UN MENOR ABOCAMENT

Les 11 plantes adscrites a AEVERSU (10 a Espanya i 1 a Andorra) impedeixen cada dia que el potencial energètic que alberguen els residus no reciclables sigui enterrat en abocador amb el consegüent negatiu impacte per al medi ambient i la salut pública.

La valorització energètica s'erigeix així en l'única solució viable i alternativa a l'ús de l'abocador, havent demostrat ja amb escreix la seva plena compatibilitat amb el reciclatge, així com el paper transcendental que pot arribar a exercir en l'economia circular per la seva capacitat per convertir la fracció no reciclable dels residus en recursos.

Els ambiciosos i imminents objectius europeus requeriran d'un major protagonisme de la valorització energètica al nostre país (situant-se actualment en tan sol el 14%, segons dades d'Eurostat), que haurà d'anar acompanyada d'una estratègia efectiva, tant a nivell tècnic com a polític i educatiu, encaminada cap a una menor generació de deixalles, l'impuls de la preparació per a la reutilització, la responsabilitat ampliada del productor, la penalització a l'ús de l'abocador i majors taxes de reciclat a Espanya. D'aquesta forma, es permetrà al nostre país augmentar la recuperació de residus i disminuir l'abocament, situat en aquests moments en un insostenible 57%.

Països del nord d'Europa, com és el cas d'Alemanya, han aconseguit arribar a l'abocament tècnic zero, impedint que en abocador es dipositi aquella part dels residus que es pot reutilitzar, reciclar o valoritzar material i/o energèticament.

Més informació en www.aeversu.org

  • Compartir:

Últimes

12 de novembre 2024

Grup TERSA s‘adhereix al Clúster de residus de Catalunya

17 d’octubre 2024

La planta de selecció d’envasos de SEMESA acull l’Innobus

01 d’octubre 2024

Barcelona Energia evita 5,5 tones de CO₂ en el subministrament a les Festes de la Mercè

27 de setembre 2024

La Planta de Valorització Energètica de TERSA es consolida com a instal·lació referent al sector i rep 10 delegacions internacionals