Barcelona enceta un nou capítol de sostenibilitat amb la renovació del Compromís Ciutadà
En el Plenari del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, celebrat el dimecres 17 de gener al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la ciutat va donar el tret de sortida al procés de renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Més de 60 organitzacions van participar en aquesta trobada, que va presidir la Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia.
L’Irma Ventayol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, va presentar el contingut del procés participatiu de renovació. Un procés que ha de culminar en un document amb valor estratègic i voluntat inspiradora, que esdevingui un nou marc de referència de la Xarxa Barcelona + Sostenible.
“La proposta de nou document és intencionadament més breu, comunicativa i transversal” va explicar Ventayol. “Els àmbits d’actuació prioritària identificats són: l’emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la salut planetària i de les persones, el model alimentari, el model de producció i consum, l’accés a l’habitatge, la mobilitat segura, sostenible i saludable, el model energètic, el model cultural i educatiu, i el tancament del cicle de l’aigua” va avançar.
El procés de renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat es durà a terme a través de la plataforma Decidim.Barcelona. Totes les organitzacions membres de la Xarxa B+S, així com altres agents i la ciutadania en general, estan cridats a aportar les seves opinions i propostes.
El procés començarà amb dues sessions virtuals els dies 31 de gener i 1 de febrer, centrades en la presentació del procés. També es debatrà i es recolliran aportacions al voltant dels 10 grans reptes que afrontarà la ciutat els pròxims 10 anys: emergència climàtica; model energètic; pèrdua de biodiversitat; tancament del cicle de l’aigua; salut planetària i de les persones; model cultural i educatiu; model alimentari; model de producció i consum; accés a l’habitatge i mobilitat segura, sostenible i saludable.
Al Plenari es va presentar també una nova manera de treballar en Xarxa: l’acció col·laborativa entorn de reptes compartits. La ciutat es compromet a impulsar la col·laboració per assolir objectius quantitatius, com la reducció del 80% de les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle abans del 2030 i l'ús eficient de l'aigua en temps d'emergència climàtica.
A més, es va donar la benvinguda a noves administracions públiques i organitzacions rellevants a la ciutat, incorporant-les al Consell Ciutadà per la Sostenibilitat. Aquesta ampliació inclou l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Autoritat Portuària de Barcelona, el Consorci d'Educació de Barcelona, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona, el Consell de Joventut de Barcelona i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona – FAVB.
Així, Barcelona enceta una nova etapa amb la renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, amb l'esperança de construir un futur més sostenible i resilient per a tothom.
Last news
01 October 2024
Barcelona Energia evita 5,5 tones de CO₂ en el subministrament a les Festes de la Mercè
27 September 2024
La Planta de Valorització Energètica de TERSA es consolida com a instal·lació referent al sector i rep 10 delegacions internacionals